vineri, 21 august 2009

Sziget 2009 - partea 1

In cele ce urmeaza va vom prezenta un cu totul alt fel de poveste: cronica festivalului Sziget din Ungaria, probabil cel mai mare festival din aceasta parte a Europei, la care Romania a fost reprezentata cu mandrie de catre C.M.C.B.D.V. Dupa cum bine stiti baietii nostri au obtinut de mult calificarea la acest turneu final si s-au pregatit asiduu timp de cateva luni. Sa incepem!

Cine vrea sa ajunga la festival are trei variante: masina, trenul sau avionul. Masina este cea mai ieftina varianta insa si cea mai obositoare, mai ales pentru cel care conduce iar avionul este cam scump. Noi am optat pentru tren. Bucuresti-Budapesta, trenul Dacia, 15 ore cu tot cu intarziere la cuseta. Placut, curat, sigur. Forinti se gasesc la orice banca OTP si cu putin noroc chiar la BCR. Drumul pana in Budapesta a fost linistit. Am fost bine aprovizionati cu bere si timpul a trecut destul de repede. Cand am trecut Carpatii multi dintre noi deja dormeau.

Ajungem in Budapesta cu o intarziere de aproximativ 2 ore. Pornim imediat spre insula si o cucerim in jurul orei 13.

Imediat incepem sa cautam bilete la pret "redus". Bisnitari la tot pasul, nu romani...ci francezi. Dupa o scurta negociere reusim sa facem rost de bilete cu 50 euro mai ieftine. Sfatul nostru e sa luati bilete ori de pe siteul oficial ori de la fata locului. Nu luati de la prieteni ai prietenilor prietenilor din Timisoara pentru ca e posibil sa va tepuiti!
Intr-un final intram pe insula si incepem sa cautam un loc de campare. Spre uimirea noastra insula era deja plina. Cort langa cort. Inca un sfat: cine vrea sa mearga la festival e bine sa ajunga din ziua 0 pentru ca atunci ai posibilitatea de a alege locul de campare. Un alt sfat este sa stati cat mai departe de francezi deoarece sunt foarte galagiosi mai ales dupa ce beau o bere. Dupa aproximativ o ora de cautari am gasit un loc care parca ne astepta. Umbra, pasarele, toalete aproape dar si...multi italieni in jur.

Ridicam corturile rapid si plecam in recunoastere. Primul concert, Ska-p incepe in 2 ore deci avem timp sa ne hranim si sa ne hidratam. Prima oprire este la "Satul Unguresc": cateva corturi unde poti asculta muzica traditionala ungureasca si unde poti manca tot felul de mancaruri unguresti. Putem spune ca aici se manca cel mai bine. O portie sanatoasa de mancare aproximativ 1000 huf adica vreo 16 roni.
Berea buna, Dreher, la pahare de 0,5. Pretul 450 huf aproximativ 7 lei. As spune un pret decent avand in vedere ca este festival, este centrul Budapestei si nu este Ursus sau Bergenbier.


Irezistibili




Dupa cateva beri ne facem curaj si plecam catre scena principala unde urma sa inceapa concertul Ska-p.




Ajunsi acolo dam peste o trupa draguta: Nouvelle Vague din Franta.

Doua fete cucuiete cu voce si de toate. Concert placut insa noi asteptam altceva. In jurul orei 18 urca pe scena spaniolii de la Ska-p. Inca de la primele acorduri se produce un iures infernal. Fata de concertul pe care l-am vazut acum 4 ani a fost mult mai multa lume, circa 20000. Imediat se formeaza 2-3 moshpit-uri unde cum era de asteptat C.M.C.B.D.V. fac legea. Pestilence are chiar curajul sa se bage si la un crowdsurfing si este purtat pe brate pana aproape de scena unde este scapat in cap. Au fost si "wall of death-uri", au fost de toate. Un concert excelent! Festivalul incepe bine pentru baietii nostri.

Ska-p Viva la revolucion!

Dupa cateva beri care ne revigoreaza rapid si cate o portie de gulas ne-am indreptat din nou spre scena principala mai mult din curiozitate, sa o vedem pe Lily Allen. Spre uimirea noastra englezoaica asta cam betivana si cam fumacioasa a facut un show de zile mari. Chitari, tobe...tot tacamul. O surpriza placuta am putea spune!


Liliana - Fuck you!



Prima noapte s-a scurs repede. Am umblat din terasa in terasa tatonand terenul. Intr-un final ajungem la corturi si ne culcam. Nu dormim mult insa. O ceata de francezi, o legiune franceza am putea spune, incepe sa alerge printre corturi si sa urle. Personal n-am mai vazut asa ceva desi sunt trecut prin multe batalii. N-am auzit in viata mea asa urlete. Totul a culminat cu un concert de circa 30 de minute de picioare si pumni in toaletele publice de langa noi. Fara comentarii! 1-0 pentru francezi!
A doua zi de dimineata am pornit spre terenul de fotbal ca sa ne purificam organismele prin sport. Yeah!
Terenul de sport cuprindea mai multe terenuri de volei pe nisip, panouri de catarat, terenuri de tenis baschet si fotbal precum si cateva mese de ping-pong. Accesul era gratis si toata lumea incurajata sa faca miscare. Din nou francezi! Baietii pornesc la treaba cu gandul sa razbune incidentul de dimineata. Masinaria de fotbal se pune in miscare. Brutality ara terenul la mijloc iar Pestilence marcheaza din toate pozitiile! Dupa cateva ore de fotbal la cel mai inalt nivel si cateva faze de mare efect plecam cu gandul sa incercam si dusurile. Pe drum gasim o frumoasa taraba plina de steaguri de unde cumparam mandrul drapel al Romaniei. Era nevoie! Vreau sa spun ca singurul steag al Romaniei care a fluturat pe intreaga durata a festivalului pe langa celelalte zeci de steaguri ale tarilor participante a fost cel al C.M.C.B.D.V. Nu stiu din ce cauza, probabil ca de frica sau pur si simplu din lipsa de patriotism, timp de 5 zile nimeni nu a mai ridicat vreun steag al Romaniei la festival. Noi nu am vazut altul! Mai mult, o groaza de romani veneau la noi si ne intrebau IN ENGLEZA!!!!!!! de unde suntem. Apoi recunosteau si ei ca sunt romani... Ciudat!
C.M.C.B.D.V. AU UN MESAJ PENTRU ROMANII FRICOSI DE LA FESTIVAL:
SUNTETI NISTE PISICUTE!
Romanian pride!
A doua zi a fost destul de anosta. Bere, fotbal, bere...concerte. Pe scena principala Fat boy slim care...ne-a lasat reci. Ne-am indreptat spre scena de metale unde urmau norvegienii de la Satyricon. Nu mai vazusem niciun concert de black-metal pana atunci si am zis sa incercam, sa vedem ce iese. Nu am rezistat mult. Un black ciudat... Totusi sala a fost plina, circa 7-8 mii de oameni. Dupa dezamagirea pricinuita de concertul Satyricon C.M.C.B.D.V. isi petrec seara in compania a 4-5 unguri pasnici si insetati. S-a baut bere, s-a vorbit despre fotbal, mai ales despre meciurile Steaua-Ujpest si Ungaria-Romania si s-a ascultat metal. Vecinii nostri au incercat sa ne agate cu niste intrebari capcana insa am dar dovada de multa stapanire de sine,tact si nu in ultimul rand diplomatie si am reusit sa facem fata! Yeah!
A treia zi avea sa inceapa cu o ploaie torentiala de vreo 4 ore care insa nu i-a speriat pe baietii nostri. La inceput am stat intr-un cort si am baut ceaiuri aromate si am fumat tigari parfumate apoi am trecut la ceva mai tare! O partida de sah pe viata si pe moarte!

Cateva partide foarte disputate insa fara castigator. Scorul final : 3-3 Acum apare prima problema pentru voinicii nostri. De la aceeasi ora pe scena metal canta mexicanii de la Brujeira iar pe scena principala Prodigy. Cei doi hotarasc sa stea cateva minute la Prodigy, nu de alta dar sa vada ce pot englezii, apoi sa se indrepte spre scena metal. Despre concertul Prodigy...mi s-a parut cam slabut. Ma asteptam la mai multa agresivitate din partea lor. In fine...

Prodigy



Dupa aproximativ 25 de minute de Prodigy plecam spre cortul cu metale sa vedem Brujeria. Ajungem acolo si surpriza! Cortul era gol! Concertul se terminase! Concertul a fost oprit din cauza violentelor ca sa zic asa... Pacat! Noaptea se scurge dupa acelasi scenariu: bere in valuri apoi somn. Cam atat despre prima parte a festivalului. Urmatoarele zile aveau sa aduca si mai multe aventuri pe care eroii nostri aveau sa le treaca cu brio.




Va urma

4 comentarii:

  1. Bravo, măi flăcăi măi. V-am văzut steagul pe-acolo, cred că la Faith No More, dar nu pot fi sigur. Aţi fost al doilea steag românesc de acolo, primul a fost ţinut de nişte bucureşteni, de data asta doar doi: un puşti de 18 ani şi o creaţă bună cu spume de 19.

    Dacă vă tentează şi la anul, facem trupă de băut, eu vin cu Timişoara Official Drinking Team, în calitate de antrenor/selecţioner.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumim! Noi sustinem toti baietii cuminti deci poti veni la un trial. Daca ai valoare intri in primul 11 daca nu...

    RăspundețiȘtergere
  3. si cu partea a 2-a cand ne onorezi? MOOOORE!!!

    RăspundețiȘtergere